VIVE Pro tracking out, original works fine

Raging Beard
Contributor

VIVE Pro tracking out, original works fine

Swapped out my Vive to the Pro and all is green but it is not usable. Turns on and in Steam VR Home, but after 5-10 secs the tracking goes mad, all over the place.

Tried different USB ports, no help. Swapped back to original Vive and works perfectly.

Any ideas please? Worried I have received a faulty one and will now take ages to replace.

i7 8700k, 1080ti, 16gb, win10
Vive Staff

Re: VIVE Pro tracking out, original works fine

@Raging Beard

Can you please describe the behavior with additional detail so we have a better idea of what's going on? Does it display a grey screen typically indicative of tracking loss, is it similar to judder, or does the viewport widely shift around the room by large distances? Are you on the SteamVR main branch or a beta branch? Are you GPU drivers recent? 


David R

Technical Specialist; San Francisco, CA

Click here to send me a PM

Raging Beard
Contributor

Re: VIVE Pro tracking out, original works fine

Hi, there is an image, I can load a game even, but the environment judders and moves around as I move.

Raging Beard
Contributor

Re: VIVE Pro tracking out, original works fine

I am on Steam main branch, and drivers all up to date.

bmsimpson
Contributor

Re: VIVE Pro tracking out, original works fine

Did you find a fix for this?  I have the same issue with my Pro.    HTC support is wanting to RMA it.  I'm curious if you managed to finda  fix.

Vive Staff

Re: VIVE Pro tracking out, original works fine

@bmsimpson, do you have similar specs? Are either two of you using custom cabling, or adapters?

 

We're tracking a few clusters of issues but there are only a handful of similar cases. There is a known conflict with some Logitech products that can cause behavior similar to the report - It's currently being addressed.  

 

The entire PC VR ecosystem is seeing a flurry of updates and patches which are interdependent upon one another so it's hard to isolate the problem to either the desktop or the HMD . In many cases, the fastest way to determine if it's the HMD or the PC is to try the HMD on another VR compatible PC. While an RMA will ensure you have a working Pro - it may not ultimately fix your specific issue if it's an issue buried within your software stack. 

 

Posting more detailed info about your setup (motherboard, GPU, OS...ect) helps us identify any potential trends. 


David R

Technical Specialist; San Francisco, CA

Click here to send me a PM

bmsimpson
Contributor

Re: VIVE Pro tracking out, original works fine

What Logitech projects are you encountering errors with?   System info below, I have also uploaded a Steam VR log, the transcript from the chat with the HTC rep yesterday with what we troubleshot, and finally a System Info export to my dropbox here:

 

https://www.dropbox.com/sh/n9ufbdgs5xrdq8w/AAAsMJ6-IVmGjQHuDEpM202na?dl=0

 

I have an
Intel i7-4790k
Asus Maximus Hero Vii.  

16 gig ram

PNY 1080 TI

HTC Vive

 

I am using the following controllers hooked up via USB:

Thrustmaster Warthog

Thrustmaster Rudder Pedals

Logitech GT Driving Force Wheel

Custom gas, brake pedal system

 

My situation is this:   Current Vive works fine, no tracking issues at all.  I plug in the HTC Vive Pro, replacing the curent Vive headset.  I'm using the Base stations from the original Vive in the current location.  They are on Station B and C, and have green lights.

 

I'm not using any custom cables, I'm only using things that came with the Pro.   I have the Display port cable hooked up to the 1080 ti, along with my monitors.  I have the USB cable hooked up to a USB 3.0 port (I've also tried 2.0)

 

When I use the Vive Pro, I get issues with tracking when turning my head, the screen will grey out.  The Steam VR app will tell me that the headset has lost tracking.   If I set it still long enough, it will come back.     I also get jumping in the set, where the view will bounce around.   I don't get this with the normal Vive, I plug it in and it works fine.   I have gotten the Vive Pro to work ok from one spot in my room where it will track fine and not cause issues.  Everywhere else it exhibits these issues.

 

The controllers are working fine, they aren't exhibiting any tracking issues, even when the headset is.

 

I'm willing to test things out if needed.  I also don't want to send this thing back to only find out it's system specific.  Having said that, I also don't want to hold onto a defective headset when I could have a correct one in my hands Smiley Happy.

 

Let me know if I can get you anymore information.

 

 

 

Raging Beard
Contributor

Re: VIVE Pro tracking out, original works fine

**********SOLVED**********

Okay so slightly embarassing, but bare in mind my original Vive has always worked perfectly, and did so each time I swapped back and forth in desperation. This made me think that the issue could not be an environmental one... I was wrong.

All my faffing about, searching online, posting, messing with my PC, and what solved it? Closing my curtains, that's what!!!

Never needed to before so never considered it. Clearly the Pro is much more sensitive. So check for ANY reflective surfaces!
bmsimpson
Contributor

Re: VIVE Pro tracking out, original works fine

Ahhhh! Thanks for the response. Unfortunately for me, that didn't help. I covered everything in the room that could remotely be reflective, and I'm still having my issue. Glad you got your issue fixed though!
Straylight
Contributor

Re: VIVE Pro tracking out, original works fine

Having a similar problem.

My Vive Pro seems to work fine for 5-20 seconds on starting up Steam VR, after which it loses track and displays grey everytime. No judder nor jumping around, just turns grey. It occationally resumes, but only for 1 or 2 seconds Totally unusable. The base stations and the controllers are condition green.

When I switch the headset back to the old vive, it works flawlessly.

Tried Steam VR main as well as beta.

Tried hooking base stations with and without sync cables.

Neither solved the problem. Curtains of the room are closed.

 

MSI Z370 Gaming Pro Carbon, i7-8700K, 1080Ti Zotak Amp Extreme, 16GB, Win 10.

Logitech/ Logicool wireless mouse.

 

Anything I should try?

 

 

Vive Staff

Re: VIVE Pro tracking out, original works fine

@Raging Beard, thank you for keeping us updated as to how you solved your issue!

 

@bmsimpson, I don't see anything immediately obvious in that system log that indicates the root issue. You do have a substantial number of peripherals. 

 

@Straylight@bmsimpson - a good place to start is to see if unplugging USB peripherals fixes the behavior. Especially if you own a logitech wireless mousepad. Also, I should have mentioned this earlier but I find that I typically have to fully reboot the PC when I switch from the standard Vive to the Pro for it to work smoothly - I haven't personally had much luck getting it to work when hot swapping. 

 

We're actively monitoring this issue. Anybody else facing similar issues is encouraged to post here so we can gain more insight into the issue. 


David R

Technical Specialist; San Francisco, CA

Click here to send me a PM

CaTaPulT
Architect

Re: VIVE Pro tracking out, original works fine

I don't know if they ever did solve this problem but at one time, any other USB controller which was a throttle control (this could be a racing wheel with pedals or a flight throttle stick) would interfere with the original Vive's performance, once the controller with the throttle was unplugged, everything worked fine. Just a quick something to try to eliminate a possible incompatibility issue.

Regards: Jack

Shoe
Explorer

Re: VIVE Pro tracking out, original works fine

I've got exctly the same problem.

Original Vive headset works perfect but using the Pro version is a headache. Losing trackig all the time.

It does work but need to sit still and when traking resumes and the full grey screen dissapears it works. But it loses track quite easy. I aam using the original base stations, light of and all shiny surfuces covered and all curtains closed. That doesn't heelp either. BUTTTTTT! What I find out is the following. When tracking is working and I just cover just ONE sensor on the HMD it loses traking immediately. It doesn't matter which one. As soon as I cover on of the sensors it loses tracking. When I'm standing in a position the base stations have line of sight on all sensors it keeps owkring but as soon ONE sensor is loosing track then headset display turns full gray.

 

I'm using Windows 10 Pro, i5 CPU, 16GB RAM. No USB adapters or something like that and no additional USB gaming devices attached.


I'm pretty bummed because this headset is not cheap and not working as it should be.

 

Please help or just give me a refund by sending this headset back. I have 2 other old Vive headset working just fine in the same environment. This is my third Vive but am alread having regrets buying it.

Shoe
Explorer

Re: VIVE Pro tracking out, original works fine

Hmmm, seems like it depends where I stand.
Most of the time is when I just cover up one sensor it loses tracking.
Shoe
Explorer

Re: VIVE Pro tracking out, original works fine

Even touching with a single finger on the headset without blocking a sensor or basee station with my hand it emidiately loses tracking. That's really redicioulous. What the hell is going on? Can this even be a software issue?
Labels