Steam VR startup with random messed audio settings.

Yodadude2
Contributor

Steam VR startup with random messed audio settings.

Recently, Steam vr starts up, and just chooses random outputs and inputs for audio.

I have to check everytime and correct any settings it chooses to set itself.

Sometimes, it can't be bothered to turn on my lighthouses too.

  On top of the other unsolved issue, using the Vive is becoming a pain in the butt to use.

Vive Staff

Re: Steam VR startup with random messed audio settings.

@Yodadude2

 

 

Was it always this way or is this a new thing? Have you tried removing the SteamVR drivers via the SteamVR control panel/settings and reinstalling Vive? Have you tried reinstalling SteamVR?

Thank you,

-John C

"Welcome to the desert of the real."

If your base station has a Fault 02/03 error or a red light or both, the ONLY solution is to contact our support and set up an RMA. There is no user fix for this issue.
neilyodadude
Settler

Re: Steam VR startup with random messed audio settings.

It's just happened recently.  To be honest, it's happened since I tried the suggestions to my other problem in another post (still not resolved).

   To be honest, I have uninstalled, reinstalled either the drivers, steam, windows. and I'm just accepting now that the vive software is just bugged full stop, and no amount of updates seems to fix anything.  Maybe sometime in the future, Valve/HTC/Steam, whoever, might release software that works.

Highlighted
neilyodadude
Settler

Re: Steam VR startup with random messed audio settings.

See, even the website won't let me sign in to the account I posted the question with lol.

Vive Staff

Re: Steam VR startup with random messed audio settings.

@neilyodadude

 

Are you running the SteamVR beta or public release? What's your system specs?

Thanks,

-John C

"Welcome to the desert of the real."

If your base station has a Fault 02/03 error or a red light or both, the ONLY solution is to contact our support and set up an RMA. There is no user fix for this issue.
neilyodadude
Settler

Re: Steam VR startup with random messed audio settings.

I'm running the public release. 

My system is:

Intel i74790,  16gb Ram, Nvidia 1080 series 12gb, 240gb SSD.

 

I'm also having  an issue now with the hmd side light. if unused for a while, and i switch on steam vr. hmd tracks, but the light is red with no screen on.

Just another issue to add to the ongoing problems.

Vive Staff

Re: Steam VR startup with random messed audio settings.

@neilyodadude

 

Who's the motherboard manufacturer? It almost sounds like USB issues. Are you using 2.0 or 3.0 (or higher) with Vive?

Thanks,

-John C

"Welcome to the desert of the real."

If your base station has a Fault 02/03 error or a red light or both, the ONLY solution is to contact our support and set up an RMA. There is no user fix for this issue.
neilyodadude
Settler

Re: Steam VR startup with random messed audio settings.

The motherboard is Gigabyte H81M-S2H.

I am using usb2, because it refuses to work at all in usb 3.  I'm using the rear sockets.  If I use usb3, I just get a greyed hmd, and nothing else.

Vive Staff

Re: Steam VR startup with random messed audio settings.

@neilyodadude

The strange thing to me (Regarding this and your other issue) is that it's happening on multiple computers, which should not happen if it's a configuration issue or some sort of compatibility issue. USB 2.0 is preferred for Vive, so don't worry about that.

Are you using a lot of USB devices at the same time? Any other audio components? (7.1 surround, headphones, anything like that?)

Thanks,

-John C

"Welcome to the desert of the real."

If your base station has a Fault 02/03 error or a red light or both, the ONLY solution is to contact our support and set up an RMA. There is no user fix for this issue.
Labels