Pentile grid/pattern visible on one display

warwolf22
Contributor

Pentile grid/pattern visible on one display

Hello fellow vivers,

I'm in need of your help. I have spent hours trying to find any similar issue online but to no avail. There's an issue with one of the displays of my HMD (right eye). I can see a "grid like" pattern, more specifically the Pentile pattern that this displays use.

This first appeared after approximately 30 minutes of use. I proceeded to turn off the Vive and all it's related apps and rebooted the system. Since it was still present, I turned off the system and let it rest. What I did noticed was that the HMD felt more warm than usual. On the next day, I powered it up to see if it was still present which it wasn't. So I commenced to troubleshoot and try to confirm my theory of being heat related issues. I attempted to recreate it by letting the HMD get warm. First leaving it on for about 10 minutes. Then started to play lightly while keeping an eye if it occurs. After about 20 minutes, it didn't. I put the HMD on a table while still powered on to let it stay warm for a while longer. Up to this moment, the temperature was normal. About 10 more minutes passed and as I picked it up to check, it did felt warmer and sure enough, the grid was there again. I let it rest for another day and now as soon it boots, the grid is there.

I changed cables hoping that it could be the 3-1 or any other HDMI cable but unfortunately is not. Note that it only occurs on the right (eye) display. Also contacted support as soon I noticed the issue but as of now, they have not responded. I took several images of the screen but I don't see an option to attach any. Maybe upon request I can upload them somewhere.

Has anyone seen or experienced something like this? It's a bummer, I barely have been able to use it and now I'm facing this issue.

Any assistance will be greatly appreciated.
Vive Staff

Re: Pentile grid/pattern visible on one display

@warwolf22

 

hi! I just sent you a PM.

Thanks!

-John C

"Welcome to the desert of the real."

If your base station has a Fault 02/03 error or a red light or both, the ONLY solution is to contact our support on vive.com and set up an RMA. There is no user fix for this issue.

Vive Care Operating Hours: 9am to 6pm PST, M-F
warwolf22
Contributor

Re: Pentile grid/pattern visible on one display

Thank you! Just sent you a reply.
azam-a
Contributor

Re: Pentile grid/pattern visible on one display

Hi,

 

Is there any solution?

 

I'm also having the same problem.

Vive Staff

Re: Pentile grid/pattern visible on one display

@azam-a
Can you describe your case more thoroughly? What have you tried so far? How long does it take before you notice the 'grid'?

Have you swapped cables?

Thank you,

-John C

 

"Welcome to the desert of the real."

If your base station has a Fault 02/03 error or a red light or both, the ONLY solution is to contact our support on vive.com and set up an RMA. There is no user fix for this issue.

Vive Care Operating Hours: 9am to 6pm PST, M-F
azam-a
Contributor

Re: Pentile grid/pattern visible on one display

Hi @Synthesis,

 

Similar to OP, I noticed the are grids of red and green, visible only on the right eye of the HMD.

The artifacts are not displayed if the HMD loses tracking (all-grey).

I always unplug the power going to the link box if the HMD is not being used.

 

Sometimes I get the artifacts straight away after starting SteamVR, and sometimes it took around ~5 minutes in SteamVR Home for the artifacts to be displayed.

Once the problem manifests, it wont go away until after I unplugged the power for a few days.

But 80% of the time, I'm seeing it right away after getting to SteamVR Home.

 

What I have already tried:

Bypassed the link box and connected the HDMI and directly to the GPU and USB directly to PC, the problem still persists.

I purchased a new 3-in-1 cable, and connected through that, the problem is still there.

 

 

Vive Staff

Re: Pentile grid/pattern visible on one display

@azam-a
Given that you've ruled out the cables, the one other thing I would try is updating graphics drivers before contacting our support Live Chat for an RMA.

Thank you,

-John C

"Welcome to the desert of the real."

If your base station has a Fault 02/03 error or a red light or both, the ONLY solution is to contact our support on vive.com and set up an RMA. There is no user fix for this issue.

Vive Care Operating Hours: 9am to 6pm PST, M-F