Headset was working flawlessly for weeks, now suddenly no display/black screen

threeeleven
Settler

Headset was working flawlessly for weeks, now suddenly no display/blac...

Hi, I'm frustratingly looking for some help on my issue that keeps me busy for weeks... After tens of hours of googling, re-installing etc I decided to create this message as I'm totalley clueless...

After using the HTC Vive for about 6-7 weeks without any issues, the display of my HMD suddenly (overnight) stayed dark and the LED switches between red and green light. There was no driver or windows update nor did I change anything else in the settings.

 

The HMD still works if the HDMI from the 3-in-1 cable is directly connected to the GPU's HDMI (link box bypassed). I thought the link box was faulty and bought a new one.  However, same issue with the new link box: If connected through the link box, the HMD stays all black.

 

Interestingly, the HMD also works if I use the short Vive HDMI cable to connect the HMD with the link box and either a HDMI-HDMI or miniDP-DP cable to connect the link box with my GPU. However, as soon as I replace the short Vive HDMI cable with the 3-in-1 HDMI cable to connect the HMD with the link box, the HMD stops working. So from my layman perspective, there seems to be an issue with the 3-in-1 cable (even though same cable does the job if directly plugged into the GPU HMDI)

 

I tried everything I found on the internet and valve/htc support sites, like checking cables, power cycle, re-install USB drivers, GPU drivers, SteamVR incl. beta, Steam, disable bluetooth communication, turn off camera, tried any USB port (3.0 and 2.0), ensure internal graphic card is deactivated in BIOS, etc... I also checked if BIOS or chipset updates are available and ensured that any Vive firmware is up to date, USB power settings were adjusted (disabled power management) but still, no display in the HMD when using the 3-in-1 cable with the lin box.

 

Your help is greatly appreciated!

 

Cheers,

threeeleven

 

My system specs:

- Windows 7 Service Pack

- GeForce GTX 1070 (tried various drivers)

- Intel i7-4770K Processor

- 16GB RAM

 

 

Viveport Content

Re: Headset was working flawlessly for weeks, now suddenly no display/...

Hey @threeeleven - sorry about all the work you've had to do here! Sounds like you've checked a lot of things, but have you spoken to Customer Care directly?

Stephen 'Rockjaw' Reid
- Community Wrangler


Looking for your bundled Vive/Viveport codes?
Read this FAQ!
threeeleven
Settler

Re: Headset was working flawlessly for weeks, now suddenly no display/...

Hi Stephen, thanks for your reply!

 

Yes, I was in contact with HTC support twice (live chat). The first supporter recommended to return the link box for repair and informed me that I would be contacted by TNT shortly. Unfortunately, that never happened (neither after sending followup emails to HTC referring to the relevant ticket).  That's why I ordered (and paid) a 2nd link box by myself to find out that this is not the cause.

 

So I startet a 2nd conversation with somone from HTC support, a person who was obviously very busy as I had to wait several minutes for each reply. Finally, the chat conversation was closed automatically due to inactivity on HTC's side. I also followed up by email and attached the chat transcript but again, no answer from HTC support via email...

 

Viveport Content

Re: Headset was working flawlessly for weeks, now suddenly no display/...

I'm sorry to hear that, @threeeleven. Could you send me a PM with your email address and/or any reference numbers from your chat? I'll chase it down for you.

Stephen 'Rockjaw' Reid
- Community Wrangler


Looking for your bundled Vive/Viveport codes?
Read this FAQ!
threeeleven
Settler

Re: Headset was working flawlessly for weeks, now suddenly no display/...

Thanks for your kind assistance Stephen, just dropped you a pm.

Moderator

Re: Headset was working flawlessly for weeks, now suddenly no display/...

It sounds like the culprit is the HDMI portion of the 3 in 1 cable. It may need to be replaced. 

threeeleven
Settler

Re: Headset was working flawlessly for weeks, now suddenly no display/...

Hi Jad,

Yes, that's what I believe as well. Same thought had a contact from Valve Software/Steam. However, he said that they do not stock of 3-in-1 cables to replace faulty cables and pointed me to vive.com support for assistance (or alternatively to purchase a new one by myself). But Vive support is exactly where I initially started my enquiries weeks ago and never heard back...

 

Going round in circles here which is really frustrating as I'm not inclined to spend additional many on faulty parts (after already buying a new link box)  just because of lack of support from HTC Vive's side...

 

 

 

faith1ess
New Arrival

Re: Headset was working flawlessly for weeks, now suddenly no display/...

I've had almost exactly the same thing happen, although I'm running Windows 10.

Have been using it happily for months and it has stopped working.

It doesn't seem to be a port issue as if I plug my monitor into the same ports it works fine.  I've tried both HDMI and DisplayPort.

 

I get a green light on my headset, but not display.  If I select mirror display i can see what should be on my headset on my monitor and it's tracking.

 

Interestingly enough if I disable direct mode, the right hand screen on my headset will display my desktop.  So the cable appears to be working fine in so much as I can get an image on my headset, just not the one I'm after.  Might be worth checking to see if changing the direct mode seeting and seeing if you get an image on your headset.

 

I've done same things you have done and still no luck.   

RogerInHawaii
Explorer

Re: Headset was working flawlessly for weeks, now suddenly no display/...

I'm having the same problem, except that I just received the Vive and bundled HP computer and I get everything working except no video in the headset.
How do you "disable direct mode"?

threeeleven
Settler

Re: Headset was working flawlessly for weeks, now suddenly no display/...

I strongly recommend that you do some more testing with your HDMI cable(s). Have you already tried ot connect your HMD directly to your GPU with the short VIVE HDMI cable?

threeeleven
Settler

Re: Headset was working flawlessly for weeks, now suddenly no display/...

Don't know how to edit...

 

@faith1ess found this link and it might help regarding the desktop on your right hand HMD screen:

https://www.reddit.com/r/Vive/comments/4k2iyy/psa_do_not_disable_direct_mode/

threeeleven
Settler

Re: Headset was working flawlessly for weeks, now suddenly no display/...

@RogerInHawaii it's generally not recommended to disable direct mode. If you still want to give it a try, it's in the Steam VR settings (not sure if under General, Performance or Developer...)

RogerInHawaii
Explorer

Re: Headset was working flawlessly for weeks, now suddenly no display/...

For me the problem was that I couldn't get the Vive headset showing video from the very beginning. I eventually found the problem and was able to correct it. When I first set up the system, which included the bundled HP computer, I had set up the computer first, and connected the monitor to the right-most connector on the graphics board, which is the only one, using a standard HDMI connector, that it would fit into. So far, so good. The computer itself worked. But when I subsequently connected the Vive to the graphics board, using an HDMI-Display adapter, to any of the other three graphics boards connectors, it just didn't work.

 

The solution was to connect the Vive to that right-most graphics board connector (WITHOUT the adapter) and connect the monitor to any of theother three grapbhics board connectors (using the adapter).

SInce this setup came as a bundle, it would have been really nice if it also included some info about connecting to the graphics board, which connector to use for the monitor and which to use for the Vive.

Droolguy
Contributor

Re: Headset was working flawlessly for weeks, now suddenly no display/...

I am having the exact same issue with the headset display not turning on.


Green light on side of headset, tracking, display mirror shows correct image but the headset does not show anything.

I have been intermittently successful at getting the grey screen to appear in the headset for a few seconds after rebooting, but it just turns itself off after a while.

MartinMarty
Architect

Re: Headset was working flawlessly for weeks, now suddenly no display/...

Check linkbox cabling. Make sure every cable 100% inserted at every point. Don't forget there is a cable junction up in the HMD.