Choppy Preformance with Wirless Adapter

DLSauron
Contributor

Choppy Preformance with Wirless Adapter

When using the wireless adapter with the VIVE headset (non-pro) the picture is constantly choppy even in the default Steam VR home environment and the picture keeps flickering in and out of focus (including the chaperon bars). The headset is showing full bars in the VIVE Wireless app and the signal does cut out if I cover the antenna. I have tried moving the Wireless Link box to multiple different positions with no change in performance.

 

System Specs

Intel(R) Core(TM) i7-6700K CPU @ 4.00GHz (8 CPUs), ~4.0GHz
Microsoft Windows 10 Pro 64-bit
G.SKILL TridentZ Series 32GB
Samsung 970 PRO Series - 1TB PCIe NVMe - M.2 Internal SSD
NVIDIA TITAN Xp
ASUS ROG MAXIMUS VIII EXTREME LGA 1151 Motherboard

Vive Staff

Re: Choppy Preformance with Wirless Adapter

@DLSauron, can you tell us what your CPU usage looks like when this behavior occurs (via task manager)? Are you using a super sampling value higher than 1.0? Do you have any OEM performance tools running in the background (i.e. MSI Afterburner)? The Vive Wireless software allows you to switch between 3 separate channels - do the other channels improve performance? Are you close to any sources of RF?  

 

(The SteamVR home environment is actually pretty performance heavy and not the best representative scene, btw.) 


David R

Technical Specialist - San Francisco, CA; Monday-Friday

Click here to send me a PM

Vanityassassin
Contributor

Re: Choppy Preformance with Wirless Adapter

My I5 4670k is maxing out at 100% doesn't matter where I am soon as I launch SteamVR its 100%
Vive Staff

Re: Choppy Preformance with Wirless Adapter

@Vanityassassin, that CPU is on the lower end of the speed spectrum but does meet the minimum requirements. How much of your CPU usage is related to VR specific processes? Are there any other processes taking up a sizable portion of your clock? 


David R

Technical Specialist - San Francisco, CA; Monday-Friday

Click here to send me a PM

Vanityassassin
Contributor

Re: Choppy Preformance with Wirless Adapter

Only about 10% to 25% usage before running steamVR than it shoots up to 100% and im running scaling at 74% I'm seeing tons of dropped frames in SteamVR and my latency is very unstable.

Eternity
Explorer

Re: Choppy Preformance with Wirless Adapter

I'm having the same issue, terrible choppiness and everything constantly losing focus and refocusing. Using a GTX 1070 GPU and an i7-3770k. I know that CPU is a bit dated, but it never goes over 41% usage at any point. I've tried all the basic trouble shooting to no avail. I do use EVGA Precision XOC, but even setting back to default values so no OC is running on the GPU, no difference. At this point I can't even really use the wireless because the performance is so bad. 

 

Edit: Oh I'd also like to point out that I had a TPCast a while back, and that worked just fine for the duration that it did work before the software kept having bugs and being really unreliable, resulting in my eventually returning the unit. For the short time it was functioning properly, there was no lag, no reduced resolution, nothing, on the exact same system, but I do understand they use different tech so that may not mean anything.

mellott124
Explorer

Re: Choppy Preformance with Wirless Adapter

Same issue.  Very choppy.  Pixelation which pulses.  CPU usage is 70%.

 

Running i7-4770K @ 3.5GHz.  GPU is GTX1080 Hybrid.  

 

I also always have to launch steam first and then the wireless otherwise steamVR crashes with a 301 error.  

 

The wireless is unusable.  Going to need to return this.  Wireless still isn't ready.

Vanityassassin
Contributor

Re: Choppy Preformance with Wirless Adapter

I tried the wireless on my other PC that's a i7 6700k with a gtx 1070 and it's better, but still losing far more frames than I think is reasonable. The quality doesn't pulse in and out or get choppy behavior.. The system minium requirements HTC states are too low for the HTC wireless, it requires a pretty beefy CPU.. I'm considering returning it as well.. it renders my main VR PC unplayable and I'm not upgrading my entire just to be wireless. My i5 4790k is unusable with a gtx 1070 and that's my main VR rig. Vive pro works fine with a cord as does my Rift. Add the wireless adapter to the mix it just tanks.
DLSauron
Contributor

Re: Choppy Preformance with Wirless Adapter

@VibrantNebula CPU usage is only at 43% (see pic below) I have the Wifi on my desktop turned off and I have not messed with the super sampling value in SteamVR Home and I am not even sure where I would go to check it.

 

I have tried all 3 channels in the Wireless App with no change in preformace as far as I can see. I do not have any  OEM performance tools install other then the Corsair Link software that controls the pump and fan for my water colorer.

 

 

Capture.PNG

Harleyguy53
Contributor

Re: Choppy Preformance with Wirless Adapter

 

 

 

Vive Staff

Re: Choppy Preformance with Wirless Adapter

One thing to try to see if it makes any difference is disable the camera(s). In some cases, that frees up some bandwidth. I'm assuming everyone is running the latest display drivers and the latest Windows updates?

 

Edit: I've got another idea. If you're affected by this issue, please PM me with your contact information.


Edit 2: Are any of you using wireless internet on the same PC (specifically 2.4ghz frequency)? And/Or do you have your wireless router close to the PC?

Thanks,

-John C

"Welcome to the desert of the real."

If your base station has a Fault 02/03 error or a red light or both, the ONLY solution is to contact our support on vive.com and set up an RMA. There is no user fix for this issue.

Vive Care Operating Hours: 9am to 6pm PST, M-F
sstachiw
Settler

Re: Choppy Preformance with Wirless Adapter

Hey John,

 

I just purchased the wireless from a local Microcenter and I am getting the same jitter effect. If I rotate my head or tilt up and down, it's as if it takes a millisecond to draw the next frame and catch up to my head movement. It is fine if I stay still or if I move my head REALLY slow. I'll PM you, but here are my specs:

Windows 10 Home 64bit

i7 990x 3.47Ghz 6 cores

24GB Ram

GeForce GTX 1060 6GB

 

All software is updated.

I do have a wireless router close by. About 10' away. It has 5G and 2.4G. I turned it off with no change to my experience in the vive.

 

 EDIT: I have also tried adjusting SteamVR's resolution. It was on automatic. I turned it to manual and it didn't matter if I had 30% or 500%, the problem was exactly the same.

I tried turning everything off in the Nvidia control panel, also tried automatic settings turned from Quality to Performance. Again, no change. 

 

I look forward to your suggestions.

 

Scott

 

Zazuzen
Contributor

Re: Choppy Preformance with Wirless Adapter

I'm using a VivePro with a i7-7770k OC'ed to 4.7GHz with an 1080ti and i get nothing but really bad quality, worse than OG vive and to top it off the lag/stutter is crazy.  The adatper has full bars, I have nothing running on the pc I don't need, my cpu useage is 20-30% at most I have updated drivers it's just really bad.

I hope their's a fix or I'll be returning this too.  It's really annoying everyone else seems to say it's great : (

mellott124
Explorer

Re: Choppy Preformance with Wirless Adapter

No wireless on my machine or anywhere near it except for Vive adapter.

 

Tried the various pcie slots today and still pixelated and pulsing.  Dropped frames are the most annoying.  I think I'm going to return it.  This is way too many issues for a $400 product.

Eternity
Explorer

Re: Choppy Preformance with Wirless Adapter

I sent a PM, but I have tested disabling my wireless router, which resulted in no change. I also attempted changing the base station channels, connecting the base stations together with the cable for manual sync, and testing the base stations individually, with no improvement. 

 

I don't use the camera nor the bluetooth by default as I see no need for them in my general usage/gameplay. 

 

If you really feel microsoft updates could be an issue (my graphic drivers are up to date), let me know and I'll try to update, but I'm not even sure I can at this point as I have aggressively removed every single shred of the updater from my computer, registry, everything, because it was the only way to get the thing to stop shutting my computer off for hours every single week. 

 

I will note, if I stare at the sky (AKA any process light view) for a decent period of time, the performance heuristics do become significantly more stable and the jitters/graphics loss fades, which would imply a performance issue, but again, my CPU never goes over around 30-40%, my GPU is never even taxed.

 

Disabling async reprojection while leaving interleaved reprojection on results in a constant loss of resolution, but no jitter. Enabling both results in more stable, but still lossy, resolution, but a lot of jitter. Disabling both just makes things worse. 

 

My average number on the performance heuristics graph is 7-8, and does show mostly green, but even when showing that number and being green, the system is constantly fading into low resolution and having the occasional purple line, which seems to indicate jitter. This is when staring at a wall. When moving around things become much less stable. 

 

A question to others in this thread: Are you out of date on your windows updates? 

 

Edit: What contact information are you looking for in the PM?